dilluns, 30 de gener del 2012

Els avis de la Creu Roja

Aquesta tarda ens han vingut a veure els avis voluntaris de la Creu Roja. Han portat estris de la casa de quan ells eren menuts i ens han explicat com funcionaven. Han començat per ensenyar-nos com s'usa un molinet. Perquè els molinets no s'usaven solament per a fer el cafè. Avui hem fet sèmola molent la pasta. També hem vist lleteres de diferents mides, perquè la llet s'anava a comprar cada dia a la lleteria i tenia un sabor moooolt diferent del de la llet que ara bevem. Han portat una cafetera per a fer cafè "de mitjó". Però la veritat és que el cafè el feien passar per un colador de roba i no pas per un mitjó. També han portat un càntir, cantimplores i tupins (uns per cuinar i els altres per a desar el menjar). Com que no hi havia neveres com les d'ara, tenien molts trucs per a conservar els aliments: els melons els enterraven en un clot a terra i els anaven colgant amb capes de palla seca; els ous els posaven en un tupí amb calç... Escalfaven els peus del llit amb una mena de pots amb forma de cilindre. També s'escalfaven els peus amb unes capsetes rectangulars, amb una tapa ben foradada, on hi posaven carbonets. Aquest truc l'usaven molt les pageses quan sortien al camp a treballar i feia molt de fred, però també el tenien a les parades del mercat perquè no se'ls gelessin els peus. La màquina de fer gelats ens ha entusiasmat! En una mena de pot batedora hi posaven ous, llet, llimona i vainilla. Aquest pot tenia una maneta per a remenar els ingredients. Es posava dins un contenidor més gran que era de fusta i entre l'un i l'altre hi posaven gel i sal. Apa! A remenar i esperar que es fes el gelat! Ens han ensenyat com funcionaven els llums d'oli, els llums de carburo i els quinqués de petroli. Un avi ens ha explicat que el llum de carburo li van regalar quan tenia 10 anys, perquè pogués anar a regar els camps de blat de moro i patates per les nits. I no es regava pas amb una mànega. L'aigua l'havien de desviar de la canal del rec i amb una aixada, fer-la passar pels diferents recs. Hem après a rentar la roba. Ens ha fet molt de riure l'insecticida "El Cid", que s'havia d'anar manxant. I hem provat de trencar nous amb un trencanous de fusta molt divertit. Se'ns ha passat la tarda en un tres i no res! Ha estat fantàstic! Esperem que ens tornin a visitar ben aviat. Moltes gràcies avis i iaies!
 

5 comentaris:

  1. Apart de el que posa el text tambe ens ban ensenyar les planxes i un gorro perque quant unnen petit ès caigui noes fagi mal.

    ResponElimina
  2. Com m'hauria agradat ser-hi! Gràcies per compartir-ho! (Bel)

    ResponElimina
  3. M'han agradat molt les fotos encara que el 1r comentari està mal escrit. BLAI VILARNAU OLID, 3r.

    ResponElimina
  4. L'Aina m'ha estat explicant tots els utensilis que van portar els avis i àvies. També m'ha preguntat quins coneixia o havia fet servir jo i, la veritat, crec que cap d'ells. Si els he utilitzat, ni ho recordo! Gràcies als avis i àvies per mantenir la memòria d'altres èpoques viva!!!!

    ResponElimina
  5. jo hi vaig ser i em va agradar molt i el que mes em ba agradar va ser la maquina de fe gelats


    KARLA CEBALLOS I MATEO

    ResponElimina