divendres, 2 de març del 2012

Procés per a fer el compostatge.

  Les deixalles de material orgànic es llancen al contenidor marró. Normalment les portem en bosses de plàstic, però no passa res: després ja les separaran.
  Els camions que les recullen les porten a la planta de compostatge. En unes grans bàscules pesen cada camió. Després els camions aboquen el seu contingut en la zona de descàrrega. El material passa per unes màquines que separen les deixalles molt grans i trinxen la resta. Aquí ja comencen a desaparèixer les bosses que havíem llançat. En algunes plantes tenen uns grans ventiladors que fan volar el plàstic.
  Tot el material, ja esmicolat, s'amuntega en unes grans piles. S'ha de mantenir humit i remenar de tant en tant. D'això s'encarreguen els aspersors que hi ha sota la teulada i les pales mecàniques.
  En el procés, aquesta mena de deixades va desprenent uns "sucs" tòxics: el lixiviats. Es recullen i es condueixen a unes plantes depuradores per poder retornar a la natura. Tot aquest material es va podrint i produeix gasos tòxics (metà) que fan molt mala olor. Aquests gasos els absorbeixen uns tubs i els emmagatzemen perquè no contaminin l'aire. Però a més, el procés de putrefacció eleva considerablement la temperatura d'aquest materials, la qual cosa, de vegades ha acabat provocant algun incendi.
  Acabat el procés, que dura uns mesos, totes aquestes deixalles s'han convertit en compost. I es poden retornar a la terra per a enriquir-la i afavorir el creixement de les plantes.

1 comentari:

  1. El procés per fer el compostatge, és molt llarc, però prou divertit i interesant.
    El principi pot ser una mica rollo, repò el resoltat és fantastic per les plantes.

    Àfrica Talib i Montsech

    ResponElimina